Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

TAOTAUAJER - Pastinyer ramai diantara kita yang merasa bosan dengan binatang kecil bernama lalat ini. Lebih-lebih lagi dengan kitaran hidupnya yang lincah apabila korang hendak memukulnya. Pastinya akan membuat korang akan semakin bosan dan hamun bukan?. 
Namun pernahkah  korang merasa ingin tahu alasan mengapa lalat susah dipukul atau ditangkap? Jom ikuti penjelasan di bawah ini dan teknik untuk memukul lalat...

- - -
TAOTUAJER - Kejadian yang berlaku di Jakarta Apabila seorang ibu membunuh anak nyer sendiri disebabkan oleh "Zakarnya" mengecil setelah di khatankan.

 Gambaran ilustrasi kanak - kanak bersunat


“Kalau alat kelamin tak ada, lebih baik mati saja,” begitu kata seorang ibu berusia 38 tahun dalam keterangan kepada polis ketika mengaku membunuh anak lelakinya berusia tujuh tahun kerana malu dengan jiran-jiran di Jatinegara, Cakung, Jakarta Timur pada Selasa.
- - -
TAOTAUAJER - Menggemparkan apabila jambatan yang sedang di bina pula runtuh di selangor Science Park 2, sebelum itu stadium Gong Badak runtuh buat kali kedua dimana 3 orang cedera dan kali ini pula jambatan runtuh di selangor.


Sebuah jambatan yang masih dalam pembinaan di Selangor Science Park 2 Interchange, antara Plaza Tol Putrajaya dan Putrajaya / Cyberjaya di Lingkaran Putrajaya runtuh di sini hari ini.

- - - -
TAOTAUAJER - Labah-labah adalah salah satu serangga yang merbahaya dan juga di takuti oleh manusia. Adakah korang salah seorang yang menghidapi arachnophobia iaitu fobia takut akan labah-labah dan arachnids lain seperti kala jengking?


Tetapi terdapat orang yang tidak takut akan serangga ini, dimana orang-orang Kemboja dalam bandar Skuon dimana labah-labah dengan saiz yang mengerunkan dan ia menjadi salah satu hidangan kegemaran istimewa serantau.

- - - -
TAOTAUAJER - Jantung, organ manusia yang paling sibuk di dunia. Sebuah beg berdenyut yang tidak pernah berhenti bekerja sekalipun manusia tertidur. Mesin manakah yang lebih canggih daripada jantung manusia itu?


Rahsia kerja jantung ini sekali lagi menunjukkan betapa sempurna dan lengkapnya daya seni Allah dalam penciptaan-Nya.

"(Yang memiliki sifat-sifat seperti itu) ialah Allah Tuhan kamu. Tidak ada Tuhan selain Dia. Pencipta segala sesuatu, maka sembahlah Dia. Dan Dia adalah Pemelihara segala sesuatu, "[QS. Al-An'am: 102]
Rata-rata sepanjang hidupnya, jantung manusia berdetak 3 bilion kali tanpa henti. Jantung tetap bekerja dengan menurunkan denyutan 10 - 30 denyutan / minit ketika tidur. Hal ini menghasilkan penurunan tekanan darah, yang berlaku dalam tidur nyenyak. Jika saja jantung berhenti berdenyut, maka akan berakhirlah hidup kita.


Jantung berdenyut dengan kadar yang berbeza-beza, bergantung pada aktiviti. Ketika sedang aktif, otot-otot memerlukan tenaga dan oksigen yang lebih banyak, maka jantung berdenyut lebih cepat, + 120 kali / minit. Ketika sedang berisitirahat, jantung kembali melambat dan berdenyut 60-80 kali / minit.

Jantung adalah kantung berdenyut dan diperbuat daripada otot yang sangat kuat. Otot ini disebut otot jantung (miokardia) yang tidak pernah lelah mengecut sekali atau lebih dalam setiap saat. Saat berada dalam tahap perkembangan embrio, manusia sebenarnya memiliki dua jantung. Namun seiring perkembangan embrio, dua pusat ini akhirnya menyatu menjadi satu dengan empat buah bilik. Ini menunjukkan walaupun tubuh manusia mempunyai dua paru-paru namun manusia hanya perlu satu jantung yang bertugas tanpa henti mengepam darah ke seluruh tubuh.

Berat jantung kurang lebih 312 gram mampu berdenyut sekitar 60-80 kali / minit dan berdenyut selama setahun sekitar 40 juta kali denyutan. Apabila digunakan sebagai alat penggerak, jantung mampu mengangkat beban yang berukuran 2 kati (1 kati = 448,28 gr) setinggi kaki dengan kerja kerasnya dalam satu denyutan. Kadar darah yang didorong oleh jantung orang dewasa yang sihat ketika berfungsi dengan kuat mencapai sekitar 20 liter / minit.

Sementara perjalanan darah melalui jantung memerlukan masa 1.5 saat, sedangkan dari jantung ke paru-paru kemudian kembali ke jantung lagi (peredaran darah kecil) memerlukan masa 6 saat. Jantung mengeluarkan 8000 liter darah / hari, termasuk jumlah darah yang beredar memanjang + 150 km melalui setiap rangkaian tubuh, dan memindahkan darah yang terdapat makanan dan oksigen. Bekalan oksigen penting bagi organ vital sistem pengangkutan, lima minit saja tidak ada oksigen, maka otak akan mengalami kerosakan.


Jantung berfungsi sebagai raja yang mengepalai seluruh anggota tubuh, ia adalah pancangan kehidupan, sumber nyawa kehidupan dan panas badan.

Jantung adalah sumber munculnya pemikiran, pengetahuan, kelemahlembutan, keberanian, kemuliaan, kesabaran, kekuatan menahan diri, rasa cinta, keinginan, kerelaan, kemurkaan dan sifat-sifat sempurna yang lain. Seluruh anggota tubuh, baik yang nampak mahupun yang tidak nampak adalah tentera bagi jantung.

Setiap apa yang dilihat oleh mata langsung dihantar ke jantung. Kerana keterikatan yang dalam antara mata dan jantung, apabila ada sesuatu di dalam jantung, maka boleh tampak di mata. Mata merupakan cermin dari jantung yang menterjemahkan apa yang berlaku di dalam hati, sebagaimana lisan merupakan penterjemah dari apa yang didengar oleh hati. Kerana itu banyak didapati dalam Al-Qur'an tiga hal tersebut digabung jadi satu.
"Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungjawabannya." [Qs. Al-Israa (17): 36]

Sementara Harun Yahya mengungkapkan, berliter-liter darah berdetak tanpa henti naik turun di sekujur tubuh dan itu semua dimobilisasi oleh jantung.

Setiap benda memerlukan penggerak agar boleh terus bergerak. Pelbagai kenderaan atau bahkan sebuah kereta mainan remote control bergerak dengan motor. Begitu juga darah yang beredar di sepanjang tubuh pun memerlukan sebuah motor. Motor yang memainkan darah kita siang malam selama berbulan-bulan bahkan bertahun-tahun, adalah jantung kita.

Jika kita memegang urat nadi dan menunggunya sebentar, maka akan terasa denyutan jantung kita. Jantung mengepam + 152 juta liter (40 juta gelen) darah sepanjang hidup. Darah sebanyak itu setara dengan minyak sebanyak 10,000 kereta tangki, angka ini cukup hebat tentunya. Sekarang jika diibaratkan kita menuang secawan air dari satu baldi ke ember lain, 70 kali seminit. Akhirnya tentu otot tangan dan pergelangan kita akan sakit dan perlu berehat. Padahal, jantung melakukan tugas seperti ini sepanjang hidup dan tidak pernah berehat.

Darah yang mengedari tubuh kebanyakan tersusun dari air (jika, sel, protein dan hormon dipisahkan dari darah, yang tinggal adalah plasma yang 95%-nya adalah air). Oleh kerana itu Jika peringkat visikositas air menyerupai ter atau minyak zaitun yang bervisikositas 100 juta lebih tinggi dari ter, jelas tidak ada jantung yang boleh mengepam darah melalui rangkaian kapilari tubuh. Tingginya visikositas air membuat darah melalui pembuluh-pembuluh darah yang halus tanpa halangan dan perlambatan.

Dengan rancangannya yang istimewa dan gerak tak kenal henti, jantung membuat seluruh darah dalam tubuh menyelesaikan 1000 pusingan penuh dalam sehari.


SUBHANALLAH! jantung ini masih berdenyut meskipun berada di luarJantung, organ manusia yang paling sibuk di dunia. Sebuah beg berdenyut yang tidak pernah berhenti bekerja sekalipun manusia tertidur. Mesin manakah yang lebih canggih daripada jantung manusia itu?Inilah Rahsia Jantung Manusia Ciptaan Allah ▬▬► http://bit.ly/YGVDIM
Posted by TAOTAUAJER on Friday, 21 February 2014

TAOTAUAJER : Subhanallah betapa agungnya , dan betapa canggihnya ciptaan Allah pada tubuh kita ini. Bayangkanlah bagaimana Allah menciptakan pam dengan bentuk yang paling sempurna di dunia ini sekarang tengah berdetak di bahagian kiri dada kita, Subhanallah ... - Koleksi Artikel Islamiah

- - - - - -
TAOTAUAJER -  Masih igatkah korang tao ade tunjukkan perkampungan yang paling tersejuk didunia dengan suhu mencecah -71 ° Celsius iaitu perkampungan Oymyakon? Terfikirkah korang bagaimana deorang nak menangkap ikan dengan air yang di litupi dengan ais yang tebal? Disini tao nak tunjukkan dimana bagaimana mereka menangkap ikan di kawasan yang dilitupi ais yang tebal.


Lokasi ini adalah di Lake Winnebago, Wisconsin. Jom kita lihat...
- -
TAOTAUAJER - Inilah yang berlaku sekiranya keluar dari bilik hotel tidak berpakaian, Rakaman video seorang lelaki yang tersilap langkah itu kini muncul di YouTube dan menjadi tontonan ramai.


Melalui rakaman kamera litar tertutup berkenaan, lelaki tidak dikenali itu dilihat meletakkan dulang berisi sisa makanan di luar biliknya tanpa berpakaian.

-
TAOTAUAJER - Lihatlah teknologi di jepun... merobohkan sesuatu banggunan tanpa meletupkan banggunan tersebut. Ia benar-benar bijak tiada perlukan bahan letupan, bersih, senyap, dan lebih mesra alam selain itu juga ditambah ia akan menjana elektrik!


Saksikan video di bawah ini....
- -
TAOTAUAJER - Aneh, ribuan bebola jeli unggu misteri di temui di Arizona membuatkan penduduk tempatan di daerah Tuscon bingung dengan kemunculan ribuan bebola kecil berwarna ungu yang muncul di tengah-tengah padang pasir Arizona.


Geradine Vargas dan suaminya dikatakan telah menemui benda aneh itu pada Ahad lalu ketika sedang bersiar-siar.
-
TAOTAUAJER - Ini adalah hasil yang menakjubkan musim sejuk paling sejuk China dalam dekad ini. Kalau sebelum ini tao ade tunjukkan air terjun yang membeku di Reservoir Empangan Longchuang, Zaozhuang City kali ini satu tempat lagi air terjun membeku iaitu di Anjiazhuang Valley, pinggir bandar Beijing.


Kebiasaan air yang deras jatuh dari tebing berbatu dengan ketinggian 200kaki tetapi dengan suhu jatuh terendah dalam 28 tahun menyebabkan ia telah membekukan dengan itu memberikan pelancong ini peluang sekali dalam seumur hidup untuk memanjat sungai membeku tersebut.SUMBER : Dailymail

TAOTAUAJER : Lihat betapa bahayanya , mendaki ais adalah sukan yang popular di seluruh dunia tetapi boleh menjadi lebih berbahaya daripada rock climbing terutamanya jika ais mencair. - Koleksi Extream

- - -
TAOTAUAJER - Cacing tanah gergasi dari Australia atau di sebut  Cacing gergasi Gippsland, Megascolides australis,  boleh membesar sehingga 3 meter panjang dan ini adalah salah satu spesies 1,000 cacing asli Australia. Sebelum ini tao telah keluarkan di artikel cacing terpanjang di dunia... tapi kali nie tao baru jumpa gambar-gambar yang lebih dekat dan tao rasa ia juga cacing terbesar di dunia. Ini cacing tanah Giant purata 1 meter (3 kaki) panjang dan 2 cm (1 inci) diameter dan boleh mencapai 3 m panjang. Mereka mempunyai kepala gelap ungu dan badan biru-kelabu.

- - -
TAOTAUAJER - Mungkin agak pelik jika ada negara yang gaya rambut pon nak di standardkan. Ini Stail Rambut Lelaki Dan Perempuan Yang Dibenarkan Di Korea Utara.


Di negara ini, korang memang tak ada pilihan tetapi hanya boleh memilih antara semua stail rambut di bawah ini. Cuba tengok sendiri stail rambut yang dibenarkan di Korea Utara. Memang agak ketinggalan zaman.

- - -
TAOTAUAJER - Sape yang pernah berada di zaman-zaman cerita Dragon Ball pasti tahu siapa itu Master Roshi. Jika korang kenal , gambar di bawah ini akan mengingatkan korang kepada Master Roshi. Gambar tersebut telah disiarkan dalam talian oleh seorang lelaki berusia 60 tahun.


Seorang pengguna Reddit dinamakan CrazyDrummer posted gambar ini pada hari Selasa dengan kapsyen '60 tahun '


Gambar tersebut telah menerima 1748 komen. Beberapa pengulas jelas kagum dengan susuk badan lelaki tersebut.

TAOTAUAJER : Dahsyat... dah umur menjangkau 60 tapi masih dapat mengekalkan susuk tubuh berketul-ketul yang gagah perkasa seperti Master Roshi dalam kartun Dragon Ball. Dari gambar yang kita dapat lihat dengan persekitaran di Gym , pastinya dia berusaha keras untuk membina bentuk badan yang sebegitu rupa kan.. ape pendapat korang? - Koleksi Mereka yang Hebat

- - -
TAOTAUAJER - Minum 3 Cawan Kopi Sehari Panjangkan Umur Setahun? Sebelum ini juga tao ada bagi tahu dimana Kafein @ Kopi dapat bantu kurangkan kemurungan. Tapi kali ini pulak sekumpulan saintis mendakwa menikmati tiga cawan kopi sehari berupaya memanjangkan setahun umur manusia. 


Sekumpulan saintis mendakwa menikmati tiga cawan kopi
sehari berupaya memanjangkan setahun umur manusia.

Kajian dilakukan ke atas 500,000 warga emas mendapati risiko kematian menurun disebabkan mereka lebih banyak meminum kopi dalam sehari.
- - - -
TAOTAUAJER - Batu yang ditemukan oleh warga China bernama Luo Yuanshui dari Provinsi Fujian, sangat aneh. Batu itu boleh menghisap rokok sama seperti manusia.


Pada awalnya, penduduk menyangka bahawa batu berwarna coklat dengan bentuk yang tidak terstruktur itu adalah bongkahan batu biasa.
- - - - -
TAOTAUAJER - Untuk terus hidup, usaha atau ikhtiar harus dilakukan oleh seseorang itu ketika menghadapi sesuatu keadaan genting. Sejumlah anggota marin Amerika Syarikat (AS) meminum darah ular tedung dalam latihan ikhtiar hidup di sebuah pangkalan tentera laut di Sattahip, wilayah Chonburi, dekat Pattaya, selatan Thailand.


Program ikhtiar hidup di dalam hutan ini adalah sebahagian daripada aktiviti tahunan angkatan tentera Amerika yang diberi nama Cobra Gold 2013. Lagi gambar-gambar di bawah....
- - - -
TAOTUAJER - Adakah anda perasan kini semakin ramai dikalangan rakyat Malaysia menghisap rokok elektronik. Adakah menghisap rokok elektronik ini selamat untuk kesihatan? sebelum ini mesti korang dah baca tentang satu artikel di mana pengguna rokok elektronik terdedah kepada penyait kronik kan?


Tapi walau bagaimanapun apa yang perlu tahu adakah vaping/rokok elektronik selamat? Adakah ia selamat?
- - -
TAOTAUAJER - Sebuah kawasan perkampungan terpencil di Rusia yang merupakan kawasan penempatan manusia paling sejuk di dunia itu kini semakin sejuk dengan suhu mencecah -71 ° Celsius (C).Keadaan cuaca sejuk ekstrem itu menyebabkan pesawat tidak dapat mendarat di kawasan tersebut pada musim sejuk.
Perkampungan Oymyakon yang terletak di timur laut Rusia itu juga dikenali sebagai Kutub Beku dengan suhu purata sepanjang Januari lalu berada pada takat – 50°C.
- - -
TAOTAUAJER - Ini lagi kes pembuatan makanan tiruan, kalau sebelum ini tao pernah tunjukkan adalah pembuatan kobis tiruan , telur tiruan, daging tiruan dan kini di china kacang walnut pon boleh ditiru. China telah menjadi popular dengan kes pengedaran dan jualan walnut palsu.


Nampak seperi kacang yang biasa-biasa ajer tapi cuba korang tengok isi kacang ini.
- - -
TAOTAUAJER - Di Moscow walaupun selepas mati, kumpulan penjenayah di Russia tetap mahu mempamerkan diri mereka dengan menonjol dan memilih tanah perkuburan untuk melakukannya.Di kawasan Tanah Perkuburan Shirokorechenskoye di bandar Yekaterinburg, waris si mati memilih batu marmar besar dan mahal untuk memberitahu siapa yang ditanam di situ.


Yekaterinburg dikenali sebagai bandar raya utama jenayah di Russia. Menurut media, sesetengah batu peringatan di situ dibina setinggi dua meter dan berharga sehingga RM100,000.

- -
TAOTAUAJER - Sepertimana yang kita tahu sebelum ini kejadian bumbung stadium Gong Badak ini pernah runtuh pada Jun 2009 dan kali ini, Februari 2013 dikatakan runtuh lagi. Dikhabarkan 3 orang cedera dalam kejadian runtuh tersebut. Namun begitu maklumat sebenar belum lagi di sahkan tetapi sudah kecoh disebarkan berita mengenai Stadium Gong Badak ini.


Gambar kejadian bumbung stadium Gong Badak yang pernah runtuh pada Jun 2009 

Kini pada Feb 2013 Stadium Sultan Mizan Runtuh lagi  
saksikan gambar-gambar di bawah ini.
- - - -