Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

TAOTAUAJER - Seperti mana yang kita belajar di sekolah dulu bila pasal pesawat nie mesti mengaitkan dengan Wilbur dan Wright yang berjaya menerbangkan pesawat ciptaan pertam mereka walaupun beberapa saat. Tapi pernah kah korang tau dimana konsep pertama pesawat terbang adalah hasil ciptaan seorang ilmuan islam?




Mengikut fakta Roger Bacon yang dikenal sebagai peletak dasar teori pesawat terbang ala Barat. Lima ratus tahun sebelum Bacon, Abbas Ibnu Firnas, seorang Muslim Spanyol yang hidup di abad ke-9 Masihi sebenarnye telah mendahuluinya.

Pada tahun 875, Ibnu Firnas membuat satu prototype atau model pesawat terbang dengan meletakkan bulu pada sebuah bingkai kayu. Inilah catatan dokumentasi pertama yang sangat kuno tentang pesawat terbang layang.

Ia mencuba membuat prototype pesawat layang pertama dan menerbangkannya dari atap sebuah menara.


Beliau hidup pada saat pemerintahan Khalifah Umayyah di Spanyol (dulu bernama Andalusia). Pada tahun 852, di bawah pemerintahan khalifah baru, Abdul Rahman II, Ibnu Firnas membuat pengumuman yang menghebohkan warga Cordoba. Ia ingin melakukan percubaan 'terbang' dari menara Masjid Mezquita dengan menggunakan 'sayap' atau jubah tanpa lengan yang dipasangkan di tubuhnya.


Hasil dari percubaan beliau terbang dengan alat tersebut berhasil. beliau berjaya mendarat walaupon mengalami cedera ringan. Alat yang digunakan Ibnu Firnas inilah yang kemudian dikenal dengan parachute atau pun payung terjun pertama di dunia. Menara Masjid Mezquita di Cordoba menjadi saksi bisu perwujudan konsep pertama pesawat terbang yang lahir dari pemikiran seorang Muslim.

Monumen yang dibina

Keberhasilannya itu mendorongnya untuk mengembangkan teori penemuan tersebut. Ia melakukan serangkaian penelitian dan pengembangan konsep serta teori berdasarkan tindak laku alam yang dilihatnya. Sebagai salah satu bahan perbandingan penelitiannya adalah bagaimana burung boleh terbang. Dari situlah ia mencuba membuat prototype pesawat layang.

Ada dua catatan penciptaan pesawat terbang Ibnu Firnas. Salah satunya menyebutkan, setelah menyelesaikan model pesawat terbang yang dibuatnya, Ibnu Firnas mengundang masyarakat Cordoba untuk datang dan menyaksikan hasil karyanya itu.

Warga Cordoba waktu itu berkumpul di sekitar sebuah menara. Dari menara itulah Ibnu Firnas akan memperagakan hasil ciptaannya. Ia menjadikan puncak menara itu sebagai landasan untuk beliau terbang. Namun kerana cara berlepas yang kurang baik, ia terhempas ke tanah bersama pesawat layang buatannya. Ia mengalami cedera punggung yang sangat parah. Cederanya inilah yang memaksa Ibnu Firnas tak berdaya untuk melakukan percubaan yang berikutnya.

Catatan versi kedua menyebut, Ibnu Firnas tidak melengkapi pesawat layang buatannya dengan ekor sebagaimana burung. Kelalaiannya inilah yang mengakibatkannya gagal mendaratkan pesawat ciptaannya dengan sempurna.

Di catatan kedua pun dikatakan bahawa Ibnu Firnas cedera di punggung. Akibatnya ia tak mampu lagi mengembangkan ciptaannya itu kepada dunia. Sebagai gantinya ia melakukan di dalam ruangan atau boleh di sebut sebagai makmal. Di sana ia mempelajari gejala alam, termasuk mekanisma terjadinya halilintar dan kilat. Dari situ ia berhasil mengembangkan formula untuk membuat gelas dan kristal.

Belum berjaya niatnya membuat pesawat layang, tahun 888 Ibnu Firnas wafat dalam keadaan berjuang menyembuhkan cedera punggungnya.

Selain dikenali sebagai peletak dasar teori pesawat terbang, lelaki yang dikenal dengan nama Latin, Armen Firman, ini juga ahli dalam bidang kimia dan memiliki sifat yang humanis, kreatif, dan kerap menciptakan barang-barang berteknologi baru saat itu.

Ia tercatat memiliki karya-karya monumental seperti konsep tentang terjadinya halilintar dan kilat, jam air, serta cara membuat gelas dari garam. Ia dikenal pula sebagai pembuat rantai rangkaian yang menunjukkan pergerakan benda benda planet dan bintang. Selain itu, Ibnu Firnas pun menunjukkan cara bagaimana memotong batu kristal yang saat itu hanya boleh dilakukan oleh orang-orang Mesir.

TAOTAUAJER : Semua temuannya itu lahir karena sebuah dorongan ingin memberikan manfaat kepada manusia. Bukankah itu amal jariyah yang tak pernah putus? Jadikan inspirasi untuk berubah kepada muslim yang hebat - Koleksi Ilmuan Islam

- - - - -
TAOTAUAJER - Subhanallah, Remaja Jordan yang bertugas sebagai imam mengalami kecederaan dalam satu kemalangan, membaca Al-Quran Al-Karim dalam keadaan yang tidak sedarkan diri setelah keluar daripada bilik pembedahan



Apa jua kelakuan atau perkataan yang kita gerakkan semasa kita sedar diri, Allah SWT akan gerakkan secara automatik apabila kita dalam keadaan tidak sedar.

Saksikan video Lelaki Mengaji Dalam keadaan Koma bawah ini....

- -
TAOTAUAJER - Pembeli di China terkejut apabila keladi yang di belinya adalah berbentuk kaki manusia siap mempunyai jari jemari lagi.




Dibeli di Quanzhou, Daerah Fujian, spesimen yang pelik dimana ia jenis yang boleh dimakan mentah dan bertindak bahan biasa dalam perubatan tradisional Cina.

- - -
TAOTAUAJER - Ini lah salah satu tindakan yang tidak menggunakan akal dimana seorang perempuan membunuh diri di sebabkan oleh marahkan teman lelakinya yang tidak pulang ke rumah bagi meraikan hari jadinya.


Taiwan – Bunuh diri ketika `chatting’ bersama rakan-rakan di laman sosial Facebook.Itu yang berlaku kepada Claire Lin pada hari ulang tahunnya yang ke-31.
- - - - -

TAOTAUAJER - Push up.. bermacam-macam gaya ada sebenarnya mengikut kemampuan seseorang tersebut. Ada yang membuka tapak tangan, ade yang dengan penumbuk dan ada juga dengan jari. Kali ini satu rekod dunia terbaru dimana Xie Guizhong dari China melakukan 41 push up dalam 30 saat dengan satu jari .


Saksikan video di bawah ini..

-
TAOTAUAJER - Mt.Everest mempunyai kira-kira 200 mayat di atas gunung tersebut. Ini adalah perkara yang mungkin korang tak pernah tahu. Ia adalah hampir mustahil untuk untuk di alihkan dari gunung tersebut. Kebanyakan mayat-,mayat tersebut berada dalam kedudukan yang sama mereka apabila mereka mati.



Mayat sempurna dipelihara ini kerana akan persekitaran tersebut yang sangat sejuk. Di sepanjang laluan sehingga ke kemuncak gunung tersebut pendaki sememangnya akan melalui mayat-mayat ini. Terdapat mayat-mayat yang berumur lebih 50 tahun yang kelihatan seperti mereka baru mati dan diletakkan di situ semalam.

- - -
TAOTAUAJER - Kucing adalah haiwan yang comel dan di minati ramai sedangkan Nabi sendiri menyayangi kucing, Lisa Suri hani pon ade keluarkan iklan pasal kucing kat radio..hehe. Disini tao nak kongsikan kat korang 10 Fakta menarik tentang kucing.


- -
TAOTAUAJER - Menyedok dan menghidangkan ais krim tidak sepatutnya menjadi gila, tetapi pekerja di Cold Stone Creamery store di Dubai ini seolah-olah menjadi lebih daripada pekerja penjual aiskrim.


Memukau pelanggan mereka dengan cara yang tidak lazim mereka mereka melambungkan dan mengimbangi aiskrim seolah-olah seperti bola. Ini bukanlah pasukan aiskrim yang biasa kita dapat lihat.

Saksikan video di bawah ini...

TAOTAUAJER - Pasti ramai orang tau dan faham bahawa hukum meraikan April Fool adalah haram di sisi kita sebagai seorang islam. Tetapi tidak ramai yang mengetahui kisah di sebalik April Fool. Bagaimana perayaan ini muncul? Dan kenapa sampai jadi haram? Jom tao kongsikan bersama.




Sejarah ringkas April Fool

Segalanya bermula pada suatu ketika dahulu di Negara sepanyol.
- - -
TAOTAUAJER -  Kejadian ini mengingatkan tao kejadian di Sungai Buluh pada mei 1991 , baru-baru ini satu kilang mercun di Thaiand telah meletup. Satu kemalangan di kilang bunga api di Thailand membuatkan roket terbang ke langit, menyebabkan beberapa letupan yang membawa kepada terbakarnya gudang dan pokok-pokok berdekatan.

Gambar kilang mercun di Thailand meletup

Penduduk terpaksa melarikan diri kerana pokok dibakar oleh bunga api yang menembak keluar dari gudang di wilayah Saraburi 72 km timur laut Bangkok.

Saksikan video kilang mercun di Thailand meletup di bawah ini...

- - - - -
TAOTAUAJER - Pastinya ramai yang ternanti-nanti akan apakah model proton terbaru kali ini, apa nama nyer dan macam mana bentuk nyer. Maklumlah rakyat malaysia nieh lebih tertumpu kepada rekabentuk dan kuasa enjin. Sebelum ini kita ada kedengaran yang model terbaru Proton dengan kod nama Proton P3-21A bakal dikeluarkan.


Ini adalah Gambar kereta proton terbaru dengan kod nama P3-21A dan kini ia adalah Proton Preve

Kini proton terbaru tersebut telah diberikan nama 'Proton Preve'. Dan akhirnya hari ini laman Arena Kereta telah berjaya mengeluarkan gambar Proton Preve untuk mengesahkannya.

Proton Preve telah dibandingkan dengan Toyota Vios dan juga Honda City dan nampaknya ia memiliki kelas yang tersendiri. Dengan harga yang jauh lebih murah berbanding dua model yang dibandingkan ini, Proton Preve juga mempunyai banyak kelebihan tersendiri.
- - - -
TAOTAUAJER - Steve Jobs Founder Apple Inc, pasti korang tak tau kenapa sebenarnya logo apple ialah apple yang telah di gigit. Bagi membezakan apple yang biasa kita lihat dengan apple keluaran steve job maka di wujudkan apple yang digigit sebagai logo syarikat pengeluar tersebut.


Kalau korang nak tau ade pelbagai pendapat tentang kewujudan logo Apple. Kalau korang nak tau logo atau simbol Apple yang di gigit tersebut terinspirasi daripada :

- - - - -

TAOTAUAJER - Dua cebisan otak saintis legenda, Albert Einstein dipamerkan kepada orang ramai pada satu pameran di Britain.

GAMBAR otak Einstein (kiri) dan replika otaknya.

Cebisan otak saintis yang memperkenalkan teori relatif itu diletakkan dalam bekas kaca pada pameran Brains-The Mind as Matter di sini semalam.

Spesimen itu disediakan oleh Doktor Thomas Harvey yang bertugas di hospital tempat Einstein meninggal dunia pada 1955

- - -
TAOTAUAJER - Seorang penduduk Tibet, Janphel Yeshi yang membakar dirinya berlari ke sebatang jalan di New Delhi semalam.

 

Dia menjerit semasa api membakar baju dan seluarnya.
Dia melakukan perbuatan itu bagi menyatakan bantahan terhadap Presiden China, Hu Jintao yang akan melawat India.Penduduk Tibet tersebut, Janphel Yeshi, 27, melakukan perbuatan itu di Jantar Mantar yang merupakan tempat perhimpunan awam dan demonstrasi.

TAOTAUAJER - Murodo-daira Tateyama, Jepun adalah satu-satunya tempat di dunia dengan kejatuhan salji yang paling banyak. Tebing salji boleh menjangkau sehingga purata tujuh meter atau 23 kaki. 


Tateyama Kurobe Alpine Route laluan bersiar-siar gunung antarabangsa kira-kira 90 kilometer (56 batu) panjang. Laluan juga di seluruh setinggi 3,000 meter pergunungan Alpine Utara, yang dipanggil "roof of japan" yang menghubungkan Toyama dan Shinano Omachi. Anda boleh menikmati panorama dengan mengambil kereta api, bas, troli bas, kereta kabel, dan ropeway.

Saksikan lagi panorama menarik di bawah ini...
- - - - -
TAOTAUAJER – Pelawak terkenal siri komedi "Mr Bean", Rowan Atkinson bakal terjun ke dunia perfileman Indonesia apabila dia akan bergandingan dengan aktres jelita Indonesia Dewi Persik (Depe) dalam sebuah filem seram terbaru Depe.


Depe nyata gembira kerana berpeluang berlakon dengan pelawak terkenal Rowan Atkinson.
- - -
TAOTAUAJER - Sudah lazim tugas bomba adalah untuk memadamkan kebakaran, setiap masa dimana jua. Tanggungjawab dan keselamatan orang awam bergantung kepada mereka. Video merakamkan dua orang anggota bomba yang off-duty dengan berpakaian gaun bertungkus lumus memadamkan kebakaran sewaktu perbarisan St Patrick's Day.


Dua anggota bomba dengan berpakaian gaun bertungkus lumus memadamkan kebakaran kereta.

Enjin trak telah terbakar sewaktu semasa perbarisan Hari St Patrick tahunan di Padua, Minnesota, Amerika Syarikat, pada hari Sabtu.

Saksikan video di bawah ini....

- - -
TAOTAUAJER - George and Olga Mitchell, penternak ayam terkejut apabila mereka mendapati ayam nya mengeluarkan telur yang terdapat muka seperti makhluk asing.

George, yang telah mempunyai ternakan ayam selama kira-kira 30 tahun, berkata: 'Saya mempunyai ayam selama bertahun-tahun tetapi saya tidak pernah mempunyai apa-apa seperti ini sebelum. Ia sukar dipercayai.

- -
TAOTAUAJER - Satu video yang dirakamkan Darth Vader berbasikal sambil bermain bagpipe, menjadi satu kepelikan bagi orang awam yang berada di sekitarnya. Korang saksikan video di bawah ini.


Bagus Darth Vader dah buat keje partime dah nie kot

Saksikan video di bawah ini....
- - -
TAOTAUAJER - Sape la mak bapak kepada budak cilik nieh, sungguh pandai dan berani beraksi di khalayak ramai. kalau korang sakskan video di bawah nie pasti korang akan teruja dan say 'Comel nyer' huhu.

Korang saksikan video budak dance on the floor di bawah nie...

- - - - -
TAOTAUAJER - Di China macam-macam benda pelik yang nak di buat, disini korang tengok haiwan perliharaan polis yang gempak. Dimana seekor ular yang di ikat dibawa bersiar-siar.

Kelakar sekali tengok dah macam bawa anjing bersiar-siar yang pelik nyer ia bukanlah anjing tetapi ular..huhuu

Lagi gambar di bawah ini...
- - - - -
TAOTAUAJER - Gambar yang mengejutkan. Gambar ular king Cobra berkepala tiga di rakamkan. Dimana kalau kita dapat lihat di situ terdapat ramai orang yang menyaksikannya.

Korang rasa ini halis dari photoshop atau semulajadi? Kalau ikot logik mungkin ianya benar, kalau tak takkan sampai berpusu-pusu orang yang cuba mendekati untuk melihat nyer...

- - -
TAOTAUAJER - Sebuah video dramatik menunjukkan dimana satu helikopter Apache melintasi ruang udara macam orang gila lepas tu tetiba jer menuju kebawah dan terus membuat satu luncuran di atas salji dan tak lama kemudian helikopter tersebut melayang dan terhempas.

Saksikan video di bawah ini...

- - - - -
TAOTAUAJER - Inilah baju pengantin wanita yang terpanjang di dunia apabila seorang model yang berusia 17 tahun, Emma telah memperagakan baju pengantin wanita paling panjang dunia dengan kepanjangan mencecah 2.97 km. Baju Pengantin tersebut dapat disaksikan di Bucharest, Romania apabila beliau menaiki belon udara panas.

Lihatlah betapa panjang nyer... siap boleh naik belon panas baju berjela ke bawah...

- - - -
TAOTAUAJER - Panorama alam yang menyeramkan apabila ribut pasir yang dahsyat melanda Kuwait. Cer kalau korang bayangkan ianya seperti kiamat.. ribut yang datang seperti itu dan memusnahkan segala apa yang dilaluinya.. amat menakutkan. Tapi yang ini tidak la..

Ribut pasir yang menyeramkan kalau korang tengok gambar atas tu, ribut tu seperti tsunami pasir... tengok ketinggian pasir tersebut dengan rumah-rumah di bawahnyer...

Korang tengok lagi gambar-gambar di bawah ini....

- - - -

TAOTAUAJER - Teh.. minuman yang tak asing lagi bagi rakyat Asia. Masih ingatkah tentang Teh Termahal di Dunia dari Tahi Panda tao penah tulis dulu? Ahli perniagaan tersebut benar-benar mengusahakan perniagaannya tersebut.

AN YANSHI yang memakai kostum kepala beruang panda menolak najis haiwan itu dari sebuah lori di ladang teh miliknya di Ya'an pada Sabtu lalu.

Lihat lagi gambar-gambar di bawah ini....

- - - -
TAOTAUAJER - Ombak bercahaya muncul di Maldive, buat korang yang tak pernah tau sememang nyer ia pelik dan mempersonakan. Bagi tao sebelum nie tao pernah tunjukkan ombak bercahaya biru yang dirakamkan di pantai San Diego.


Cahaya biologi, atau bioluminescence, dalam kandungan ombak tersebut tedapat nyer mikroorganisma marin yang hidup yang dipanggil fitoplankton dan kini saintis tau bagaimana binatang laut tersebut dapat bersinar biru dengan terang.


glowing beach picturebioluminescent microbes light sand florida
glowing waves picturebioluminescent phytoplankton off california
Crystal Jelly

Pelbagai spesies fitoplankton diketahui bioluminesce, dan cahaya kehidupan ini boleh dilihat dalam lautan di seluruh dunia.

Jenis yang paling biasa bioluminescence dijana oleh fitoplankton dikenali sebagai dinoflagellates. Satu kajian baru-baru ini dikarang bersama oleh Hastings telah buat pertama kali mengenal pasti saluran khas dalam membran sel dinoflagellate yang bertindak balas kepada isyarat elektrik yang menawarkan satu mekanisme yang berpotensi untuk menghasilkan cahaya.

Cahaya biru terang datang dari pantai di Pulau Vaadhoo selepas setempat plankton ini bertindak balas dengan oksigen dalam air laut untuk menghasilkan cahaya lebih cerah daripada galaksi Bima Sakti.

glowing waves picturebioluminescent phytoplankton waters off california
Glowing waves picture: bioluminescent phytoplankton in the Maldives

Indah bukan..... tapi agak menakutkan jugak kalau binatang-binatang nie boleh menyegat ker.

Okay korang boleh saksikan video pantai bercahaya biru pada link bawah ini...



Wow! - Fenomena Ombak Biru yang Menyala dalam Gelap Terjadi di Pantai San Diego - 

SUBHANALLAH! - Pantai Merah Darah setiap kali musim *** di China (10 GAMBAR) 
- - - - - - -
TAOTAUAJER - Nie lagi satu tabiat pelik, tapi kali ini disebabkan oleh satu simptom yang betul-betul parah, apabila seorang lelaki menghidapi gejala Ketawa tidak berhenti-henti selepas beliau menjalani pembedahan dua tahun yang lalu.

Seorang lelaki warga Belanda menjalani pembedahan di bahagian pinggulnya dua tahun lalu mengalami simptom gelak tanpa henti.

Entah di mana silapnya, sejak daripada pembedahan itu, Huug Bosse asyik ketawa, ketawa dan ketawa!

- - -
TAOTAUAJER - Demi memenuhi salah satu rukun Islam yang ke lima . Seorang lelaki Bosnia telah memulakan perjalanan untuk menunaikan haji dan mempersiapkan diri untuk menyeberang ribuan batu dengan berjalan kaki. Laporan daripada The Muslim Village portal pada Khamis Mac 15 yang lalu.


“Jujur saja sebelum saya memulakan perjalanan ini semua orang bimbang terhadap saya menanyakan bagaimana saya, sebagai seorang Muslim boleh memulakan perjalanan meskipun melalui negara-negara Kristian seperti Serbia dan Bulgaria” kata Senad Hadzic 47 tahun.



Bercita-cita untuk melakukan haji iaitu pada akhir Oktober nanti Hadzic akan berangkat untuk melakukan perjalanan panjangnya dari kampung halamannya di utara Bosnia pada Disember 2011.

Jaraknya kira-kira 3600 batu dari Bosnia ke Mekah dan ia akn menempuh di antara 12 hingga 20 batu setiap hari.




Dalam beg di belakangnya ia membawa mushaf Al-Qur’an dibungkus dalam plastik untuk melindunginya dari cuaca yang tak menentu.

Dia juga membawa peta dan bendera dari enam negara yang akan diseberanginya. Dia telah berjalan sejuah 600 batu setakat ini dan tentunya menghadapi bermacam-macam masalah.

Di Istanbul contohnya dia terkandas selama 20 hari dan berusaha untuk mendapatkan kebenaran untuk berjalan menyeberangi Jambatan Bosphorus yang menghubungkan Eropah ke Asia yang terbuka hanya untuk kenderaan.

Pada akhirnya berjaya ia memutuskan untuk meneruskan perjalanan menuju Makkah walaupun tanah Syria sedang bergolak.

“Saya akan memberitahu anda bahawa perjalanan ini telah mempunyai berjuta-juta masalah” kata Hadzic.

“Saya akan menjelaskannya kepada anda seperti ini: Insya Allah, saya akan masuk Asia hari ini, dan kemudian Syria. Dan saya tidak takut tank atau peluru, hanya Allah. Dan apabila saya boleh sampai ke Makkah dan saya akan berdoa untuk kita semua.”

Jutaan Muslim dari seluruh dunia berkumpul di Mekah setiap tahun untuk menunaikan haji, salah satu daripada lima rukun Islam. Setiap Muslim dewasa yang berbadan sihat dan yang secara kewangan mampu membayar perjalanan haji wajib melakukan tuntutan ini sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Setelah berjalan melalui pelbagai negara, Hadzic mendapat banyak pengalaman dan menerima banyak kebaikkan daripada banyak orang.

“Ada seorang tua bijaksana Turki muncul dan ketika ia tahu bahawa saya datang dari Bosnia ke Istanbul dengan berjalan kaki maka ingin memberika saya duit supaya saya naik di dalam pesawat dan terus ke Makkah untuk haji” kata Hadzic.

“Tapi saya saya menolaknya.” Musafir dengan bekalan duit yang sedikit, Hadzic mengatakan dia sangat menghargai pada kebaikan orang asing dalam perjalanan panjangnya.

“Di Serbia orang keluar di jalan dan memberi saya topi atau kaus kaki” kata Hadzic.

“Dalam satu cerita seorang profesor di Serbia mengundang saya untuk tinggal di rumahnya. Ini profesor Serbia yang beragama Kristian mengatakan kepada saya bahawa saya adalah muslim pertama yang melangkah di rumahnya dalam hidupnya. Ini adalah kehormatan besar bagi saya.”

Hadzic mengatakan ia harus melakukan perjalanan dengan berjalan kaki kerana Allah membantunya dalam mimpi melihat perjalanan ini sebagai manfaat untuk dirinya sendiri dan semua orang yang ditemuinya.

“Dengan Langkah ini saya membuktikan bahawa semua yang saya lakukan adalah kerana kasih saya kepada Allah” kata Hadzic.

“Demi apapun yang ada di dunia saya tidak akan menghentikan apa yang saya lakukan.” Meskipun belum setengan jalan namun banyak hal yang telah Hadzic pelajari.

“Pengalaman yang paling beharga yang saya dapat ialah, belajar erti ‘berterima kasih’ dan bersyukur dengan apa yang ada. Orang-orang miskin yang tinggal di luar bandar mencintai Allah dan menyokong saya dengan kemurahan hati” kata Hadzic.

- - - -