Select Menu

Featured Posts

Slider

INFO

Artikel Islamiah

Omg!

WOW

TRAVEL

Videos

TAOTAUAJER - Apakah agaknya yang sedang berlaku dengan dunia ini.. pada sebelum ini dalam beberapa bulan yang lepas heboh dengan berita kematian beratusan ribu burung, ikan dan haiwan lain membuatkan para saintis kebingungan. Kematian ikan massal yang misterius terjadi di Pantai Redondo, Carlifonia, Amerika.

Kini peristiwa seperti itu berlaku lagi, tetapi kali ini Tapak sulaiman ( starfish ). Dimana ratusan starfish kelihatan terdampar di Pantai Welsh Utara UK dan selepas itu ditemui di Talybont, antara Harlech dan Barmounth di Gwynedd.

Banyaknyer Patrick..huhu

Barry Davies, pegawai maritim berkata :
" it is common for starfish to be washed ashore during spring tides but it was not clear why they had migrated so far up the shoreline."

Kebiasaanya starfish - yang ditemui di sekitar pantai Inggeris - memakan kerang dan udang-udangan lain dan sementara tidak ada alasan yang jelas mengapa starfish tersebut berhijrah sejauh sepanjang pantai, ia merasa satu alasan boleh menjadi kekurangan makanan. Tubuh bintang laut yang tidak berbahaya dan mungkin akan dimakan oleh burung camar (BBC).

Ape ye agak-agaknye penyebab banyak dan secara tiba-tiba tapak sulaiman ini mati ?? Adakah disebabkan oleh laut yang tercemar dengan Radioaktif kesan dari Gempa bumi yang meranapkan Reaktor Nuklear di Jepun.

Photobucket
SUMBER | CNN
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Gadjet adalah semestinya anda akan bawa kemana-mana sahaja, tetapi antara masalah yang timbul adalah terhadap ketahanan bateri yang ada.

Tak lama lagi bakal ada jalan penyelesaiannya dimana pengguna iPod tidak lagi perlu risau akan kehabisan bateri untuk gadjet kesayangan anda.

Photobucket

Dimana Pasukan dari Georgea Institute of Technology, Georgea,Amerika Syarikat cuba untuk memanfaatkan gerakan tubuh manusia, khususnya jantung. Pasukan tersebut akan mencipta chip kecil yang akan mengubah gerakan manusia menjadi daya elektrik.

Mereka berharap, suatu hari nanti, jantung manusia boleh menjadi kekuatan bagi daya iPod dan handphone Penelitian itu dipuji sebagai terobosan mutakhir dan berpotensi ciptakan ribuan aplikasi.

Ilmuwan gunakan dawai nano zinc oxide yang boleh menciptakan daya elektrik. Secara teori, pergerakan tubuh, bahkan gerakan jari, dapat menciptakan daya tenaga. Sejauh ini, pasukan tersebut menggunakan teknologi itu untuk mengirim signal radio dan memberi daya ke layar LCD.

“Perkembangan ini menjadi tonggak sejarah terhadap produksi daya elektronik portabel yang dapat diaktifkan hasil dari gerakan tubuh tanpa penggunakan batteri,” kata peneliti utama, Dr. Zhong Lin Wang. “Nano generator kami siap mengubah kehidupan di masa depan.”

Perangkat Dr. Wang ribuan kali lebih kuat dari teknologi gerakan sebelumnya dan dianggap sebagai terobosan pertama yang dikembangkan di luar laboratorium.

Peneliti menggunakan jutaan dawai nano yang 500 kali lebih nipis dari satu helai rambut manusia.

Dalam eksperimen mereka, lima pembangkit daya nano boleh menciptakan kekuatan setara dengan dua baterai AA berkekuatan 3 volt atau 1 mikro ampere. Penemuan itu dibentangkan di National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, California, Amerika Syarikat.

Photobucket
- - - - - - - - - - - - - -
Tauhu korang tau ape tu tauhu kan .. tauhu adalah sejenis makanan yang agak popular di malaysia. And semestinya korang penah makan tauhu, sekurang-kurang nya seumur hidup sekali mesti penah cuba la.

Tao tak suka makan tauhu sebab rasanya, tao tak berape gemar. Macam mana bagi korang tauhu tu best ker??


korang tau makan jer tapi korang penah tak terpikir macam mana tauhu itu dibuat??
Bukan senang tau deorang nak buat tauhu tue sebenarnya...

- - - - - - - - - - -
Setelah pemain filem porno asal Jepun, Maria Ozawa atau akrab dipanggil Miyabi dan Rin Sakuragi, bermain filem di tanah air, kini hadir lagi artis bintang filem porno asal Jepun, Sora Aoi.

Rencananya Sora Aoi akan bermain filem Suster Keramas 2. Hal ini dijelaskan oleh Ody Mulya dari production house Maxima, yang membawa artis seksi Sora Aoi ke tanah air.

“Iya memang Sora kita gandingkan di fielm judulnya Suster Keramas 2 ( sister meramas ker?? kah kah2 ) yang akan ditayangkan pada 21 April 2011,” kata Ody Mulya, Rabu (30/3/2011). Menurut Ody, Sora Aoi dianggap sesuai untuk bermain filem Suster Keramas 2 tersebut. ” Kita sudah lihat skripnya dan Sora kita nilai sesuai untuk memegang watak di dalam filem ini. Filem Suster Keramas yang lalu memang cukup lumayan laku di Indonesia,” kata Ody Mulya.

” Saya tidak setuju kalau Sora masih disebut bintang porno. Sora itu juga sama seperti Maria Ozawa, dia mantan bintang porno. Sekarang Sora sudah tidak lagi main filem porno. Sora pernah main filem drama di Thailand. Anda boleh cek sendiri. Jadi kita mengajak mantan bintang porno,”jelas Ody Mulya dari Maxima, Rabu (30/3/2011).

Filem-filem zaman sekarang, sering memadukan filem horor dengan adegan-adegan vulgar. Menanggapi hal tersebut, Ody Mulya masih merahasiakan isi dan jalan cerita dari filem Suster Keramas 2 tersebut. “Kalau itu kita lihat hasil filemnya saja deh. Kalau sudah nonton baru boleh menilai,”tegas Ody Mulya. Satu hal yang pasti, Sora Aoi sudah berada di tanah air selama sebulan untuk syuting filem tersebut. ” Sudah sebulan yang lalu. Kita syuting di daerah Jabotabek, di puncak Bogor,”jelas Ody Mulya.

Photobucket
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Okay.. bagi anda, anda rasa korang percaya tak dimana Tsunami di Jepun adalah petanda dari Tuhan?? Setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmahnyakan dan mesti ada sebabnya kenapa ia berlaku kan...kan

Seperti artikel lepas yang telah saya post iaitu Khalimah Allah SWT ketika tsunami di Jepang korang boleh lihat sendirikan dimana khalimah tersebut terlihat, bukan nak buat cerita tetapi mungkin juga hanya kebetulan. Seperti post saya yang lepas juga dimana kejadian di Jepun ini tertulis di dalam Al-Quran.

Photobucket

Hasil daripada vote dari siaran America Live with Megyn Kelly mengatakan vote tersebut dari Public Religion Resources. Hasil daripada undian tersebut hanya 38% mengatakan setuju manakala selebihnya tidak setuju.

Adakah ini menandakan orang amerika tidak percaya akan tuhan ( iye ker ? ) dan tidak percaya akan kejadia-kejadian yang berlaku ini sumanya tuhan yang tentukan...

Kita lihatkan video ini :



sedikit dari CNN, yang telah merumuskan bahawa bilangan yang vote dengan menyifatkan 38% populasi amerika sebagai "sedikit"



Shintaro Ishihara, orang yang menyatakan bahawa gempa bumi yang berlaku adalah hukuman tuhan.

Dia rasa bersalah sebab??haa..dye tak bagi tau pendudunya yg Jepun Ade Nuklear kan...

Photobucket

- - - - - - - - - -
TAOTAUAJER - Kucing adalah antara haiwan peliharaan yang paling Popular di dunia ini, kucing adalah haiwan yang comel dan jugak mempunyai sifat-sifat yang menarik.  Tapi korang tau tak, di rusia telah ditemukan seekor kucing yang unik dimana kucing tersebut mempunyai Lima (5) telinga...Lima tau!!

Ini dia kucingnya..korang tengok betul-betul, bukan edit Photoshop tau.

Photobucket

Di Russia, seorang ahli biologi dari Voronezh, Russia telah menjumpai seekor kucing yang memiliki lima telinga di tepi jalan dan justeru itu membawanya blik kerumah untuk dikaji dan mencari kemungkinan untuk dibiakkan.

Ini , kalau dibiakkan nie dan dijual mesti hargannya mahal sebab exotik.

- - - - - - - - - - - - - - -
TAOTAUAJER - Berita ini agak menGemparkan jugak buat pembaca semua, dimana disebalik kejadian Tsunami di Jepun ada satu perkara pelik tapi benar yang berlaku. Dimana sewaktu peristiwa Tsunami di Jepun terdapat penemuan Lafadz Allah yang dirakamkan dan telah disiarkan oleh television NHK - Jepun.

Berikut adalah screenshoot yang diambil dari tayangan Video Streaming tersebut.


Apa yang anda dapat lihat disini adalah Kenderaan yang bersepah disebabkan terkena badai Tsunami, banyak kereta yang musnah terbakar

Anda tak nampak apa-apa yang terselindung disebalik gambar diataskan..


Photobucket
khalimah "Bismillah" dan "Allah" seperti yang digariskan dengan warna merah

Haa..sekarang anda boleh lihatkan gambar diatas adalahFoto yang telah diperjelas dan diberi garis bantu bagi menampakkan lagi khalimah Lafadz tersebut.

Garisan tersebut membentuk tulisan arab yang apabila dibaca akan menjadi "Bismillah" dan juga "Allah", manakala bismillah dengan ertinya " Dengan menyebut nama Allah"

Ini pula adalah sedutan video berhubungan dengan gambar diatas :




Masyallah.. Ini semua petunjuk dari Allah. Anda rasa adakah ini Bala dari Allah??

Artikel berkaitan :-



- - - - - - - - - - - - - - - - -
Gempar..Radiasi dari Fukushima semakin merebak. Semalam telah gempar dengan berita mengatakan Radiasi di kesan pada air hujan di Massachusetts, Boston(Amerika Syarikat).

Seorang saintis menggunakan alat pengesan radiasi yang dipanggil SAM 935 untuk memantau tahap radiasi di ibu pejabat Institut Kajian Nuklear Filipina (PNRI) di Manila.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Sape yang tak kenal dengan Jackie Chan yang amat popular dengan Martial Art beliau dan cukup dikenali di serata dunia.

Photobucket

Kini, Bintang filem lagenda Hong Kong ini Jackie Chan, 56, telah menjadi mangsa terbaru laman sosial Twitter apabila berita mengenai kematiannya ekorang serangan jantung tersebar luas di Internet baru-baru ini.

Menurut laporan yang dipetik daripada ibnlive.com, khabar angin itu tersebar apabila sebuah artikel palsu yang menggunakan nama CNN telah dimuatnaik oleh seorang penulis blog bergelar Skiphopz.

Susulan artikel berjudul 'Jackie Chan Meninggal Akibat Serangan Jantung' itu, laman Twitter telah dibanjiri limpahan ucapan takziah daripada kalangan peminat.

Laporan itu turut memaparkan ucapan palsu Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berhubung kematian Chan yang berbunyi:

"Jackie Chan seorang lelaki berbakat besar dan begitu sinonim dengan imej kemanusiaan. Dia akan terus abadi dalam hati kita semua, seorang lelaki yang memberikan inspirasi kepada pelbagai generasi. Sebelum ini kita telah kehilangan Nate Dogg, kini Jackie Chan pula."

Chan yang masih hidup bagaimanapun dilaporkan bakal muncul dengan filem terbaru iaitu 1911, tahun ini. - mStar Online

Ini pula satu petikan yang saya jumpa :
"A Los Angeles hospital has reported that Jackie Chan has passed away. The legendary Hong Kong actor who appeared in over 100 films died last night following a heart attack. He was promoting his most recent film, 'Kung Fu Panda 2'. Doctors say his heavy schedule was causing extreme stress and putting too much pressure on his heart. Chan was scheduled to fly to Hong Kong today to begin shooting on his next film '1911'.

The actors family has not yet issued a statement in regards to the passing of the truly remarkable actor who died at the young age of 56. Fans swarmed Facebook after confirmation of his passing came through a source close to Chan. A couple of celebrities have also posted their personal tributes through face book. Will Smith; “A remarkable actor, he will be forever missed and always in our hearts. RIP Jackie. x”

Even United States President Barack Obama laid down a personal tribute to the martial artist saying: “Jackie Chan is a man who can talk through talent, he is a constant reminder of the strength of humanity. He will forever be in our hearts, a true inspiration who inspired many generations. First it's Nate Dogg then it's Jackie Chan."

MTV will be holding a special memorial for Chan on Friday. " - Yahoo 7 news

Kebenaranya BERITA KEMATIAN JACKIE CHAN ADALAH PALSU

Dimana laporan palsu tersebu berasal dari sebuah laman web palsu yang dibuat menyerupai Yahoo!7News, sebuah laman berita di Australia. Bagaimanapun alamat web berita tersebut, pastehtml.com mengesahkan bahawa berita itu palsu.

Pada Pastehtml.com membolehkan sesiapa sahaja menampal laman web dan mengubah suai laman web tanpa perlu mengesahkan identitinya dan kerap digunakan untuk menyiarkan bahan jenaka.

Sebelum in, stesen television AS,ABC menyatakan, sebuah hospital disini melaporkan bahawa Chan atau nama sebenarnya Chan Kong-sang ( Bukan Jackie Chan tau ) telah meninggal dunia.

Oleh itu, ternyata ini satu berita tidak benar dan tipu belaka..tetapi ape sebab dan dalang disebaliknya??

Photobucket
SUMBER | KOSMO !, Yahoo 7 news, mStar Online
- - - - - - - - - - -
TAOTAUAJER - Mesti korang tau guna jer tapi mungkin korang tak kenal pon.. tapi ape die?? Haa.. yang korang guna nie Internet, korang tau tak sape yang penemu @ cipta (inventor)? Dan ape ceritanya??

Photobucket
Presiden Bush mencurahkan pada Paul Baran National Medal of Technology dan Inovasi di Ruang Timur Gedung Putih pada tahun 2008. Kolega menyebutnya "ikonoklas teknologi" yang idea-ideanya sering jauh lebih maju dari masa mereka. (Charles Dharapak, Associated Press / September 29, 2008)

Paul Baran (26 April, 1926 – 26 Mac, 2011 ) adalah salah seorang daripada tiga pencipta jaringan packet-switched, bersama dengan Donald Davies dan Leonard Kleinrock. - Wikipedia

Tanpa beliau mungkin korang tak dapat baca artikel ini dan juga korang tak dapat jana wang dengan internet kerana beliau membantu dalam mencipta internet, sayangnya ia baru saja meninggal.

Baran meninggal dunia di rumah pada 26 Mac akibat komplikasi yang disebabkan oleh kanser paru-paru, bukan sahaja kerana ia salah satu penemu internet tetapi ia juga menemukan teknologi yang digunakan oleh modem DSL dan sistem rangkaian wireless mesh. Satu hal yang sebagian orang mungkin tidak tahu adalah bahawa dia menciptakan pengesan logam pertama yang pernah digunakan di lapangan terbang.

Nampaknya seolah-olah bahkan Baran tidak tahu seberapa popular dan penting penemuannya akan menjadi, dalam sebuah makalah yang ditulis pada tahun 1966 Baran mengatakan bahawa hal itu akan menjadi "mutlak pinggiran idea gila" jika orang menggunakan rangkaian talian untuk berbelanja dan berita pada tahun 2000 , kita sekarang dapat melihat betapa salahnya kenyataan ini.

Tanpa Paul Baran kita meragukan bahawa akan ada produk-Reviews.net, maka atas nama pasukan-Ulasan Produk turun RIP Paul Baran.

Paul Baran (26 April, 1926 – 26 Mac, 2011 ) Rest in Peace

Photobucket
.
- - - - - - - -
Satu lagi tablet PC bakal memasuki pasaran Malaysia tak lama lagi, dimana tablet ini akan di bawa masuk oleh Maxis iaitu HTC Flyer. Tau tak ape itu HTC Flyer?

Photobucket

layan video promo HTC Flyer di bawah dan jika anda jenis gilakan gajet tentu meleleh air liur dibuatnya. hehe



Ini memang menambah persaingan buat tablet-tablet yang lain terutamanya Apple - iPad , samsung galaxy tab, Motorola Xoom, HP TouchPad dan bermacam-macam lagi.


Photobucket
- - - - - - - - - - - - - - - - - -



Beberapa pekerja bertugas di bilik kawalan
di reaktor No. 2 selepas bekalan elektrik
berjaya disambungkan di loji nuklear Fukushima
pada 26 Mac lalu. – REUTERS

TOKYO – Kesilapan operator loji nuklear Fukushima, Tokyo Electric Co. (TEPCO) semalam mengeluarkan bacaan radiasi yang salah membangkitkan kemarahan kerajaan Jepun.
Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano menyifatkan kesilapan itu sebagai ‘tidak boleh dimaafkan sama sekali’.

Kebakaran, letupan dan kebocoran radiasi telah berkali-kali memaksa jurutera menggantung kerja bagi mengawal loji enam reaktor di Fukushima, termasuk semalam apabila paras radiasi di reaktor No.2 dikesan melonjak terlampau tinggi.

TEPCO awal semalam melaporkan paras radiasi di reaktor tersebut adalah 10 juta kali melebihi normal, menyebabkan petugas lari meninggalkan unit itu.

Namun pegawai kemudian memohon maaf selepas mengakui mereka tersilap kira dan angka yang sangat tinggi itu tidak munasabah.

Beberapa jam kemudian, Naib Presiden TEPCO, Sakae Muto berkata, ujian baru mendapati paras radiasi 100,000 kali melebihi normal, jauh lebih baik daripada bacaan awal walaupun masih sangat tinggi.
“Saya akui pekerja di tapak loji semakin letih, tetapi ujian radiasi itu digunakan untuk mengambil pelbagai keputusan berhubung keselamatan, kerana itu kesilapan mengeluarkan bacaan tidak boleh dimaafkan sama sekali,” kata Edano yang merupakan ketua jurucakap kerajaan.

Kecairan sebahagian rod tenaga nuklear di dalam bekas reaktor itu menjadi punca paras radiasi sangat tinggi di reaktor No. 2, katanya.

Edano menggambarkan insiden itu sebagai ‘sangat malang’ tetapi berkata, lonjakan paras radiasi dipercayai terbatas di dalam bangunan reaktor.

Korang nak tau macam mana kebocoran bahan radioaktif logi nuklear berlaku??


Photobucket
SUMBER | Reuters
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Wow !! sekali pandang pokok nie da mcm gula-gula kapas da... ape sebenarnye nieh?? Nampak macam satu panorama cantik jer kan tapi anda perlu AWAS !!

Photobucket
DUA batang pokok dipenuhi dengan sarang labah-labah di wilayah Sindh, Pakistan.

Haa..kalau korang nak tau ! ini lah pokok yang telah dipenuhi dengan sarang labah-labah, di KARACHI, Pakistan sehingga menghasilkan satu pemandangan yang menyeramkan, lapor sebuah akhbar semalam.

Walaupun kejadian banjir melanda Pakistan tahun lepas tetapi terdapat air yang masih lagi tidak surut sepenuhnya menyebabkan banyak serangga kecil menjadikan pokok sebagai tempat tinggal.

Menurut penduduk tempatan, mereka tidak pernah melihat fenomena tersebut berlaku sebelum ini tetapi sarang labah-labah itu telah berjaya mengurangkan populasi nyamuk.

Sebahagian besar kawasan bencana yang melanda Pakistan masih lagi belum surut selepas enam bulan hujan lebat melanda negara itu.

Fenomena pokok yang menggerunkan itu pula adalah kesan terbaru akibat banjir besar yang telah menyebabkan 2,000 orang terbunuh.


Photobucket
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Tau tak korang Blogger Bangku kosong sedang membuat entry buat blogger yang ingin join bloglist beliau.

Untuk info korang yang tak tau, blog Bangku Kosong ini mendapat UV dalam kira-kira 400-500 sehari sekiranya beliau membuat promosi dan sebaliknya pula adalah dalam 200-300 pengunjung sehari.


Dengan ini saya "Tao" ingin mengambil kesempatan ini untuk join dalam bloglist beliau...harap-harap meningkat lah UV blog tautauajer ini.

Mudah-mudahan dengan perkongsian ini dapat melonjakkan lagi jumlah penggunjung blog ini dan dapat ramai lagi blogger-blogger di luar sana untuk meng follow blog tao ini.

kalau korang nak tau...korang boleh jer join sekaki mcm tao buat nie, just go to BANGKU KOSONG

tao tau ajer ....haha tu tagline tao yer..


Photobucket
- - - - - -
Tau tak anda ?? kenapa halaman sosial facebook itu berwarna biru? Haaa.. sebelum tu kita lihat dulu facebook masa awal-awal kemunculannya. Nama asalnya pon bebeza sedikit iaitu thefacebook.com

Photobucket
mesti anda tak pernah tengokkan, time nie pon mesti korang tak kenal lagi ape tu natang Facebook.com niehkan.

Sebenarnya Mark Zuckerberg adalah ternyata buta warna. Itu yang menyebabkan halaman www.Facebook.com dipenuhi oleh warna biru dan tidak pernah berubah sampai la sekarang nieh.

Photobucket
Ini page Facebook.com yang sekarang

Pengakuan Mark itu dikeluarkan dan dicetak oleh majalah The New Yorker dan dikutip oleh CNN.com. Mark mengalami buta warna , dimana beliau buta akan colour merah dan juga hijau.

"Yang dapat kulihat adalah biru,"katanya pada majalah tersebut.


Photobucket
- - - - - - - - - - - - -
Tanpa kita sedar negara kita telah menerima beberapa gegaran susulan sebelum ini, untuk pengatahuan korang beberapa tempat di negara kita juga terkena Gempa bumi.

Photobucket

GEGARAN LEMAH DIRASAI DI RANAU, SABAH

- 27 April 2010
KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Gempa bumi lemah berukuran 2.9 pada skala Richter melanda Ranau, Sabah, pada pukul 2.03 petang.
Kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia di sini menyebut pusat gempa itu terletak 6.0 darjah utara dan 116.8 darjah timur, kira-kira 8 km dari tenggara Ranau.
Gegaran lemah dirasai di sekitar kawasan Ranau, kata jabatan itu.
http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=494008

GEMPA BUMI LEMAH DI SABAH AWAL PAGI INI
- 7 Feb 2010
Satu gempa bumi lemah berukuran 2.6 pada skala Richter dikesan di Sabah, awal pagi ini.
Gempa itu dikesan berpusat di garisan lintang 6.1 Utara dan garisan bujur 116.8 Timur iaitu 11km dari timur laut Ranau dan 80km dari Kota Kinabalu, Sabah pada 2.07 pagi ini.

Gegaran kecil itu berkemungkinan dirasai di sekitar Ranau, kata Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan.
http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/2/7/mstar_berita/20100207101753&sec=mstar_berita

TREMORS LURKING UNDER OUR FEET
- 2 Feb 2010
It is common belief that Malaysia is immune to earthquakes. But tremors as low as 3.5 on Richter scale have been recorded in several areas in the country.
AT 7.47am on Jan 25, a mild tremor measuring 3.2 on the Richter scale was felt in Batu Niah near Miri in Sarawak.
Historically, over a period of three years beginning in 1984, the area around the Kenyir Dam in Terengganu recorded about 20 tremors, the strongest of which registered at magnitude five on the Richter scale.
Zamri says even if a major earthquake does not occur in Malaysia, the effects of an earthquake in Sumatra could have dire consequences for the country. Citing an example, the 1985 earthquake that devastated Mexico City had its epicentre more than 350 km away.
http://www.nst.com.my/Current_News/NST/articles/12eart/Article/index_html

SARAWAK CAN EXPECT MINOR SHAKES
- 2 Feb 2010
THE northern parts of Sarawak are still at risk from tremors as they lie within the fault line.
The fault line runs all the way to Kota Belud in Sabah where tremors can go as high as six on the Richter scale.
http://www.nst.com.my/Current_News/NST/articles/12kch/Article/index_html

UTARA SARAWAK TERDEDAH GEMPA BUMI
- 28 Jan 2010
Beberapa kawasan di bahagian utara negeri ini didapati terdedah kepada risiko gempa bumi berukuran sederhana pada masa depan, kata Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0128&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm

GEMPA BUMI: GEGARAN KECIL DI BATU NIAH DAN SUAI, SARAWAK
- 25 Jan 2010
Gegaran kecil dilaporkan dirasai di Batu Niah dan Suai di Sarawak berikutan gempa bumi berskala rendah yang berlaku berhampiran Batu Niah pagi tadi.
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), gegaran berskala 3.2 Richter itu berlaku pada 7.47 pagi berpusat kira-kira 26km dari Batu Niah, 90km barat daya Miri dan 99km di timur laut Bintulu.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0125&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_10.htm

GEMPA BUMI LEMAH DI KUALA PILAH
- 30 Nov 2009
Gempa bumi lemah berukuran 3.3 pada skala Richter berlaku di Kuala Pilah, Negeri Sembilan awal pagi ini.
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia di sini hari ini, gempa bumi itu berlaku pada pukul 12.15 pagi dan berpusat di 22 kilometer timur Seremban.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1130&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_08.htm&arc=hive

TIADA GEMPA SUSULAN DI KUALA PILAH
- 30 Nov 2009
Empat kejadian gempa yang berpusat di 22km timur Seremban mula dikesan jam 2.30 petang Ahad, manakala tiga gegaran berikutnya berlaku dalam tempoh 24 jam seterusnya.

Menurut kenyataan JMM semalam, kejadian 12.15 awal pagi semalam berukuran 3.3 pada skala Richter, sementara terakhir pada 2.30 petang pula pada bacaan 3.0 skala Richter.

Gempa bumi lemah ini pertama kali muncul di Kuala Pilah.

Sebelum kejadian ini, sejak penghujung 2007, Malaysia mencatatkan 40 gempa bumi lemah, tetapi yang ketara 37 daripadanya berlaku di sekitar garisan gempa bumi di Bentong, Pahang.

Tiga lagi gempa bumi itu di Manjung (Perak) dan Jerantut (Pahang).

JMM dilaporkan berkata sejak November 2007 sehingga Mei tahun lepas, sebanyak 29 gempa bumi dicatatkan di kawasan Bentong.

Kes terbaru pada 8 Okt lepas bagaimanapun mencatat gempa bumi paling kerap, sebanyak lapan kali dari pukul 4.45 pagi hingga 12.05 tengah hari, bermagnitud antara 1.1 hingga 2.8 skala Richter.

Kesemua gempa bumi itu dikesan di sekitar Bukit Tinggi dan Janda Baik yang mempunyai garis sesar berukuran 15 kilometer lebar dan 70 kilometer panjang.
http://www.malaysiakini.com/news/118728

Photobucket
Sumber
- - - - - - - - - - - -
KUALA LUMPUR : Istilah seksi dan artis seakan tidak dapat dipisahkan dalam industri seni, sama ada di Hollywood, Bollywood atau di negara kita.

Pilihan lima artis paling seksi dan panas itu membabitkan 29 selebriti wanita dalam negara. Sejak carta undian ini dikeluarkan, maklum balas yang diterima daripada peminat seni dan pembaca akhbar ini cukup memberangsangkan dengan kira-kira 2,000 pembaca melakukan undian.

Photobucket

Setakat ini, pelakon penuh kontroversi, Fasha Sandha masih menduduki tempat pertama carta undian.

Photobucket

Pada minggu pertama, undian teratas mulanya memihak Rozita Che Wan. Namun, nama Fasha membuat kejutan pada minggu berikutnya apabila mendahului semua artis lain dengan rating sebanyak 14.76 peratus sehingga kelmarin.

- - - - - - - - - - - -
Beberapa minggu yg lalu, negara Jepun dilanda gempa bumi & tsunami yang dahsyat sehingga merosakkan hampir keseluruhan bandar! & antaranya ialah highway diorang di Great Kanto Highway di Naka, Jepun.
Selepas gempa bumi berlaku, jalan ni merekah sepanjang 150m!

masa yg diambil untuk JKR Jepun untuk membaiki jalan tersebut? 6 hari!

gila cepat!!

Photobucket


Photobucket

- - - - - - - - - - -